maandag 31 oktober 2011

Let us hope for the best, but let us also prepare for the worst

Bovenstaande uitspraak klinkt weinig positief.  Het komt uit de mond van een financieel analist. (zie
http://theeconomiccollapseblog.com/archives/be-honest-the-european-debt-deal-was-really-a-greek-debt-default) En het weerspiegelt de algemene teneur van de financiële wereld!  De laatste drie weken steeg de beurs (S&P, NYSE, NAS) met 15%.  Het leek of de markt aan schizofrenie leed.  Alle data bleven trouwens slecht (uitgezonderd de onverwachte sterke economische groei in de VS tijdens kw3).  En toch steeg de beurs zo hard (de sterkste stijging sedert 1974).

De economische outlook blijft slecht (vandaag kregen we te horen dat de groei van Belgie tijdens kw3 0% is), de liquiditeitscrisis tussen de banken is niet opgelost en wat betreft de schuldencrisis in Europa staan we nergens.

De grootse en zoveelste Europese top van het jaar (de zesde, normaal 2 tops/jaar) heeft voor een kort euforisch gevoel gezorgd maar dat is nu alweer volledig weggeëbd.  Wat heeft de top bereikt? (zie http://www.aandelen.com/blog/het-reddingsplan-aan-stukken-gereten/ of http://www.dewereldmorgen.be/artikels/2011/11/01/een-hedgefund-van-1000-miljard-knettergek)
- Ze hebben 50% van de Griekse schulden kwijtgescholden.  De banken moeten op vrijwillige basis hun schulden aan Griekenland kwijtschelden.  Dat is een default!  En het gevolg hiervan is dat nu zowat alle obligaties van de PIIGS-landen onder vuur liggen.  Welke investeerder durft trouwens nog te investeren in Europese landen als datzelfde instituut zomaar beslist dat ze de helft van hun centen niet terug zien...
- Een andere beslissing is dat ze 1 triljoen euro ter beschikking stellen aan het EFSF.  Een fonds dat de landen moet helpen om aan geld te geraken.  Alleen stellen experts dat dit veel te weinig is.  Italië alleen heeft een schuld van 1,9 triljoen; de PIIGS-landen samen 3 triljoen... En daarbij, wie zal het geld leveren om het fonds aan te vullen?  China staat niet te springen!  Het geld moet ergens nog gevonden worden en op vraag van de Duitsers mag het niet van de ECB komen!

Vandaag eist de Europese schuldencrisis een eerste slachtoffer in de VS.  Het beurshuis MF Global Holdings gaat failliet door een te hoge blootstelling aan Europese obligaties (6 miljard dollar zijn ze kwijt).  In Europa hebben we Dexia, in de VS dit beurshuis.  Welke lijken vallen binnenkort uit de kast?

Mja, het blijft moeilijk goede keuzes te maken in dit volatiele klimaat!  Maar één ding is zeker, dit is het einde van de goed-nieuws-show!  Het Westen zal meer moeten besparen door ofwel meer belastingen te innen of te snoeien.  Beide zijn nefast voor groei...

En dan nog zijn er vele mensen die weigeren dat deze show eindigt.  Een collega van me moest lachen toen hij om mijn reactie vroeg over de laatste EU-top.  Ik vertelde toen mijn gedacht zoals hierboven omschreven.  Mensen willen goed nieuws horen, geen slechte berichtgeving.  Het kwam over alsof ik de pessimistische profeet was.  Maar het is het pragmatisme die het haalt.  Of om te eindigen waarmee we starten: 'Let us hope for the best, but let us also prepare for the worst'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten