woensdag 23 november 2011

Crisis lijkt eerder een orkaan dan een storm

'We zijn alweer twee weken verder.  En het werd alleen maar erger.'  Zo gaan we ook nog eens de poëtische toer op...  De crisismomenten volgen elkaar in ijlsnel tempo op.  Twee technocratische Europese regeringen die de democratische vervangen; vele domme uitspraken van politici; ratings van banken en landen die worden verlaagd; de Amerikanen die ook geen orde op zaken kunnen stellen; de euromunt die onderuit gaat en de obligatierentes  van zowat alle Europese landen die de pan uit swingen... Allemaal in één maand tijd!

Nee, momenteel 'lijkt' iedere burger, iedere collega, familieleden, vrienden, buren etc in te zien dat we met een heel ernstige situatie kampen.  Deze vaststelling alleen al, dat iedereen er over spreekt en zich zorgen maakt, toont aan dat het consumentenvertrouwen in de nabije toekomst enkel verslechterd!  Wat betreft de bedrijfsinvesteringen zal dit net op hetzelfde niveau liggen.  Mijn simplistische conclusie: we stevenen recht op een recessie af.

En daar doen onze politici goed hun best voor!  Duitsland vraagt om het EU-verdrag aan te passen. Een indicatie dat volgens mij er op neerkomt dat ze lidstaten uit de muntunie kunnen verwijderen.  Exit Griekenland!  Dat land moet immers tegen 12 december een steunpakket van 8 miljard euro van de EU ontvangen.  Eén probleem: een van de drie regeringspartijen (mr Samaras) weigert zijn handtekening onder het hervormingsplan te plaatsen.  Met deze houding gaan de Grieken het uiteraard niet halen, vandaar het voorstel van de Duitsers om met spoed het EU-verdrag te wijzigen.  Men is die Griekse houding compleet beu...  Dat zal waarschijnlijk ons 'Lehman'-moment worden.  Maar dan?  Wat dan?  Of zijn de Duitsers hun eigen exit aan het voorbereiden?

Een ander boeiend verhaal is de obligatiecrisis.  Ons land krijgt enorme aandacht op vele websites, blogs, televisiekanalen en al de rest wat de media schoon is.  En het is geen goede aandacht!  Nee, we hebben al meer dan 500 dagen geen regering, geen begrotingsplan wat ons een EU-boete van 750 miljoen euro kan kosten en een ernstig dexia-probleem wat onze kredietscore bedreigt.  De Fransen hebben het voor mekaar gekregen dat de Belgen borg staan voor de bad bank van Dexia.  Een borg dat ons 54 miljard euro kan kosten.  De finale doodsteek aan ons land.  Zal België nu echt het tweede Ierland van de Unie worden?  De Ieren hebben ook gepoogd hun banken te 'redden'.  De Ieren hadden op dat moment geen probleem.  Totdat ze de banken redden, de rest van het verhaal kennen we...  Om al deze redenen stijgt de rente op ons staatspapier.  Dit gevolg veroorzaakt dan weer het crashen van een bank als KBC (bezit veel staatspapier, hoe hoger de rente, hoe lager de waarde van dat staatspapier).  Diezelfde bank kreeg gisteren door Moody's een veeg uit de pan... wat binnenkort zal leiden tot een degradatie van hun rating.

En ja, de niet democratisch verkozen Van Rompuys en Barroso's blijven roepen om alle problemen op te lossen door Europese obligaties in het leven te roepen of de ECB in stelling te brengen.  Zo kunnen we de schulden op een hoger niveau tillen.  Nietwaar heren?  Zo kunnen we onze muntontwaarding versnellen?  Nietwaar heren?  Zo kunnen we mss nog meer voorwendsels creëren om andere niet-democratische figuren aan de macht te brengen?  Nietwaar heren?  Aub, waar zijn we mee bezig?  En nu hebben we ook nog de Mario's van deze wereld, alweer ondemocratisch verkozen personen die belangrijke posities bekleden en allen afkomstig zijn van de machtigste banken van de wereld.  Is dit de Goldman Sachs-staatsgreep?

Mja, en wat weten we nog?  Wel, de Fransen dreigen hun triple-A status te verliezen... de definitieve doodsteek voor het EFSF, een fonds dat zogenaamd bestaat uit 1 triljoen euro maar momenteel maar gespekt is met 400 miljoen euro en niemand in Europa 'kan' spekken en buiten die Unie 'wil' spekken.  Verder is de obligatiebesmetting in de EU nu compleet.  Iedereen wil af van zijn obligaties, zelf van de Duitse!  Kunnen we nog vertellen dat de Chinese economie sterk afkoelt en dat de Amerikanen er met hun Super Committee er niet in geslaagd zijn om 1.200 miljard dollar besparingen te zoeken (op een totaal van 15.040 dollar).

Of laten we Jack Hoogland aan het woord:
"Als er een probleem is dat politici te moeilijk vinden, dan richten ze gewoon een commissie op. En als ze willen doen alsof ze ergens serieus werk van gaan maken, dan plakken ze er het woord 'super' voor. Supercommissie gaat $1200 miljard aan besparingen overeenkomen.
Dat bekt gewoon veel lekkerder dan: "groepje politici gaat $120 miljard aan besparingen overeenkomen, terwijl ze per jaar $1300 miljard meer uitgeven dan er binnenkomt". Dat laatste is de werkelijkheid. Een normaal mens noemt dat niet besparen, maar noemt dat $120 miljard minder verspillen. En het trieste nieuws is dat deze Amerikaanse 'supercommittee' dus niet kon overeenkomen om $120 miljard per jaar minder te verspillen."

Proficiat jongens
wij doen rustig voort

Geen opmerkingen:

Een reactie posten