zondag 27 november 2011

Goud: Bubbel, goede investering of veilige thuishaven?

Tegenwoordig wordt er veel over goud geschreven en gepraat.  Je zou voor minder.  Al tien jaar lang is goud aan een opmars bezig.  Sommigen scanderen dat dit een gevaarlijke bubbel is dat elk moment kan imploderen.  Anderen stellen dat goud nog vele procenten hoger zal schieten.  Zoveel mensen, evenveel meningen.  Beslissingen nemen in deze context is niet gemakkelijk.  En daarbij, gaat het om een investering?  Of gaat het om uw kapitaal in veiligheid stellen nu valuta wereldwijd onderuit gaan?  Is goud een soort van bescherming?
Feit is dat centrale banken terug goud opnemen (en Westerse centrale banken zijn sedert enkele jaren gestopt met de goudverkoop en kopen opnieuw goud aan! Ook Griekenland kocht, ondanks de crisis, dit jaar 100kg aan!), dat Westerse overheden het voor haar onderdanen moeilijker maakt om goud aan te kopen en dat goud niet meer alleen door rijke burgers uit het Westen wordt aangekocht maar ook door mensen uit de voormalige Oostbloklanden, Rusland, China, India en Brazilie.  Zeg maar de nieuwe groeilanden.  En dat terwijl het edele metaal niet oneindig te delven valt.  De bevolking explodeert alsook het aantal kapitaalkrachtigen.  Het lijkt me om dit gegeven logisch dat goud zal blijven stijgen.  Temeer goud als een belangrijke maatschappelijke status wordt aanzien in het Verre Oosten.
In 1980 bereikte goud een all-time highrecord van 850$/ounce.  Wanneer we dit corrigeren naar de inflatie van vandaag zouden we aan een prijs van 2.500$ komen.  We zijn er dus nog niet!  En dan te bedenken dat in 1980 de goudkopers vooral te vinden waren in de VS en Europa.  China en India waren op dat moment nog ontwikkelingslanden en de Russen en Oost-Europeanen hadden andere kopzorgen.  Vandaag kijken we naar een andere realiteit. 
Volgens de World Gold Council behoren China en India tot de voornaamste kopers.  In China moedigt de overheid haar onderdanen via televisiespotjes aan om goud te kopen.  Kan je je dat voorstellen?  En eind deze zomer onthulde Wikileaks dat China massaal goud aankoopt om haar munt, de Yuan, op te waarderen tav de Dollar!  Verder is het interessant vast te stellen dat tijdens het derde kwartaal van 2011 de goudverkoop mondiaal met 6% steeg.  In China steeg het in diezelfde periode met 17%.
Doch grote namen als Nouriel Roubini & George Soros geloven niet in goud.  Zij vinden het één grote bubbel.  Een overroepen verhaal dat elk moment als een pudding in elkaar kan zakken.  Hier aan het thuisfront zijn onze eigen bankiers ook niet zo goud-enthousiast!  Twee beleggingsanalisten van Fortis, één iemand van Dexia en één iemand van KBC vertrouwen het boeltje niet!  Of mogen ze het niet verkopen van hun leiding?  Wat verdient een bank in feite met de verkoop van edelmetalen?
Daarentegen stellen 133 goudspecialisten dat ze bullish zijn voor de komende jaren!  Hierbij enkele koersdoelen: Ron Paul (10.000$); Jack Hoogland (3000$); James Turk (8000$); Mike Maloney (20.000$); John Paulson (10.000$); Gerald Celente (2000$); Ani Markova (3000$); Marc Faber (10.000$); Greg McCoach (5000$);
Enkele opmerkelijke koersdoelen van diverse gerenomeerde banken: Goldman Sachs (1900$); JP Morgan (2500$), CitiGroup (2500$) en Merill Lynch (2000$).
Één iemand, Steve Forbes, stelt dat goud de eerstkomende vijf jaar terug de standaard wordt ipv de dollar.  Iets waar de Chinezen sterk voorstander zijn.
Één ding is zeker: als de ECB en de FED de geldpersen massaal laten draaien om de overheden financieel bij te springen dan zal de inflatie toenemen.  Dat is het moment om goud aan te kopen!
Wat denk jij?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten